Co mne na pohovoru čeká? Jak to bude probíhat? Dokážu správně odpovědět na otázky, které přijdou? Ten, kdo jde na svůj první pohovor, asi nebude schopen předvídat mnoho.

Z velké míry záleží úspěšnost u pohovoru na zkušenosti s výběrovými řízeními a na přípravě. Zde je několik věcí, které mají lepší účinek než křišťálová koule.

Příprava

Pokud se týká přípravy, čím více se dozvíte o firmě, do které jdete a o popisu pracovní pozice, tím lépe. Tak budete schopni zkombinovat vaše dovednosti a zkušenosti do správného mixu, o kterém věříte, že dobře na danou pozici pasuje. Čím více přípravy, tím se zvyšuje schopnost předvídat, co vás může potkat.

Zkušenost

Také čím více pohovorů absolvujete, tím lépe budete schopni identifikovat klíčové oblasti, na které se personalisté nebo nabírající manažeři zaměřují. Získáte zkušenost a brzy budete schopni předvídat téměř každý aspekt pohovoru. Do určité míry získáte nad pohovorem nadhled a kontrolu. Když se budete učit z minulých pohovorů a výběrových řízení, můžete průběh těch budoucích do určité míry ovlivnit.

Seznam námitek

Připravte si seznam námitek, se kterými jste se setkali. Když budete znát a uvědomovat si případné námitky druhé strany, můžete se na ně připravit tak, abyste je dokázali zdolat. Tím odstraníte případné překážky, které vám mohou bránit v úspěchu. A na pohovoru u příštího zaměstnavatele se na ně ani nemusí dostat.

Seznam mých kvalit

Zároveň si připravte také seznam vašich kvalit, o kterých si myslíte, že zaměstnavatelům mohou být užitečné. A když najdete věci, které na vás zaměstnavatelé oceňují, na příštím pohovoru je zdůrazněte.

Každý pohovor, na který půjdete, berte jako zkušenost. Dobře se připravte a uvažujte předem o svých kvalitách a o tom, jak zdolat případné námitky. Nakonec ideálně nezbude nic, o čem by zaměstnavatel mohl pochybovat. Naopak budou na stole jen vaše nejlepší kvality, o kterých bude stát za to uvažovat.

Pusťte se do svého seznamu.

Teď. Hned …