Čeká vás  pohovor po telefonu nebo video-pohovor? To je dnes už celkem běžné. Zaměstnavatelé k tomuto způsobu pohovoru přistupují hlavně z časových důvodů nebo proto, že sídlí v jiné zemi.

Ráda bych se s vámi podělila o několik věcí, které vám pomohou projít takovým pohovorem bez problémů.

1) Na oba pohovory se oblečte do obleku či kostýmu. Proboha proč vám to tady doporučuji, když vás zaměstnavatel v telefonu nevidí?  V obleku máte totiž jiné držení těla a na vašem projevu to bude znát. Budete se také cítit více „business“, než v teplákách.

2) Zajistěte si na oba typy pohovoru dostatek času a klidné prostředí. Ať vás nikdo  nevyrušuje. Bylo by škoda, kdyby v polovině vrzly dveře, přiběhly k vám děti nebo pes a vy jste museli pohovor přerušit. Také si zavřete okno do ulice, aby nebyl slyšet hluk provozu a nerušil vás.

3) Na video pohovor si zkuste předem, co snímá kamera kolem vás a za vámi. Popřípadě si kolem ukliďte.

4) I při video-pohovoru dbejte na oční kontakt a dívejte se do kamery cca z 60%. Video-pohovor bývá nahráván a někdy si ho zaměstnavatel přehraje znovu.

5) Připravte stejně jako na “živý” pohovor.  Většinou dostanete stejné otázky.

6) Nezapomeňte se do kamery i do telefonu usmívat. Úsměv je nejen vidět, ale i „slyšet“.

A nakonec poznámka pod čarou.
Jednou jsem měla telefonický pohovor s uchazečem, který při rozhovoru kouřil. Během otázky natáhnul a než odpověděl, vyfouknul.  No, podle mně, není to úplná frajeřina. Je to v telefonu dost slyšet. Taky to škodí zdraví.