Že čtení životopisu věnují personalisté nebo zaměstnavatelé jen pár vteřin, je již celkem známá věc. Proto je třeba, aby člověk věnoval pozornost každému slovu, které do CV uvede. Zatímco zaměstnavatelé často mluví o tom, co chtějí v životopisu vidět (jako předchozí úspěchy, zkušenosti atd.), je i mnoho věci, které v životopisu vidět nechtějí. Pojďme si uvést některé z nich.

Přehnaná sebechvála, používání bezvýznamných slov nebo vypisování znalostí softwarových programů, které většina lidí umí, to je pár věcí, ze kterých se personalista naježí. Zde jsou příklady 8 slov a formulací, která mohou zazdít váš životopis. Je lepší se jim vyhnout, když nechcete riskovat, že Vaše CV skončí v koši dříve, než se nadějete.

Expert

I když chcete vyjádřit, že o tématu víte opravdu hodně, neměli byste se označovat v životopisu za experta na danou oblast.  Je to proto, že objektivně nikdo neví všechno z oboru. A i když někdo pracuje v nějaké oblasti mnoho let, pořád má co nového se učit.

Microsoft Office

Většina zaměstnavatelů předpokládá, že jste obeznámeni se základními softwarovými programy, které se používají k práci už léta.  Když uvedete, že máte znalost Microsoft Office, kladete si laťku příliš nízko.  Pokud můžete, sdílejte svoji zkušenost s více specializovanými programy, z nichž plyne nějaká výhoda pro zaměstnavatele.

Orientace na výsledky

Svým klientům doporučuji, aby se vyhýbali používání výčtu samostatných charakteristik nebo schopností. Samy o sobě nemají vypovídající hodnotu a nic nedokazují.  Nejlepším ukazatelem hodnoty, kterou přinášíte zaměstnavateli, jsou specifické příklady a výsledky podpořené čísly.

Zodpovědnost za

Je v pořádku, když se uchazeči snaží v životopisu zdůraznit své úkoly a na jakých projektech pracovali. V těchto případech by měli zajít dál a uvést k jakým výsledkům jejich práce vedla.  Slova jako „zodpovědnost za“, „administrace“ nebo „podpora“ říkají jen, co jste dělali. To, co byste měli chtít sdělit jsou především výsledky.

Reference na vyžádání

Tato věta je v životopisu zbytečná. Odpověď na ní je totiž zcela jasná. Pokud vás o to budoucí zaměstnavatel požádá, tak reference poskytnete. Není tedy potřeba toto v životopisu zmiňovat.

Spolehlivý

Jsou určitá slova, která se zařazují mezi obvyklá klišé tím, že se vyskytují v životopisech příliš často a tak ztrácí na významu. Zaměstnavatelé je přeskakují a to znamená, že jsou tedy zbytečná.  Jsou to například slova jako „spolehlivý“, „pracovitý“, „zkušený“, „loajální“ nebo „samostatný“.  Přemýšlejte o charakteristikách, které jsou pro vás výstižnější a budou mít pozitivní dopad.

Rychle se učím („fast-learner“)

Tato formulace na první pohled vypadá docela dobře. Ale když se zamyslíme nad tím, co je za ní, tak to není až tak pozitivní sdělení. Může totiž znamenat, že nemáte potřebnou zkušenost.

Subjektivní hodnocení

Zaměstnavatelé chtějí především vidět fakta a výsledky. To, že sami sebe popisujete jako vynikajícího s výjimečnými schopnostmi a nadprůměrnými dovednostmi, je nejspíš úplně nenadchne. Když tato subjektivní hodnocení nedokážete spojit s výsledky, raději je vůbec neuvádějte.