Přednášíte jako Bůh? Vyseknete prezentaci spatra a v pohodě? …Ne?
Já taky ne. Ti, kteří to dokážou, mají neobyčejný dar. My ostatní smrtelníci se to musíme učit.

Před časem jsem narazila na článek na blogu Prezi:  10 nejobvyklejších zelenáčských chyb při veřejném projevu.
„Tohle číst nebudu“, řekla jsem si. Nejsem žádný zajíc – natož pak zelenáč. Pchá.

Ale přečetla jsem ho. A víte co?  Dělám je. Minimálně několik z nich určitě. Jednotlivě, i v různých kombinacích. Takže, nechci tady poučovat. Ale jestli vás čeká prezentace (třeba u výběrového řízení ;-), doporučuji článek vaší pozornosti.  Odkaz na článek v originále je dole.

A kdyby se vám to nechtělo číst v angličtině, tak tady je moje shrnutí:

1. Úsporné pohyby a uzavřená gesta (…radši rozpažit než připažit…)

2. Málo energie při mluvení (Představte si třeba, že trénujete mužstvo hokejistů.)

3. Málo přípravy (Soustřeďte se radši víc na to, z čeho to poskládáte a čím podložíte obsah, než jestli je ta prezentace dost vymazlená.)

4. Nedostatek “prak-ti-ko-vá-ní” (Cože?…no prostě si to zkuste nanečisto. Posaďte si na gauč svoje plyšáky a předveďte se. Několikrát.)

5. Prezentace soustředěná na data (Když už to nabušíte daty a ukazateli, nezapomeňte, že za daty je příběh. Najděte ho a ten vyprávějte. Aby to bylo pro lidi.)

6. Hra na jistotu (Ať to není nemastné, neslané. Publikum miluje překvapení. Nemusíte se ale zrovna svléknout do naha, abyste zaujali. Stačí popřemýšlet nad tím, jak získáte pozornost a vtáhněte je do děje.)

7. Jsem bez chyby (To je velmi citlivé. Tady jde o to odhalit slabiny. Přiznat, že taky dělám chyby. Že jednoduše nevím všechno. Že prostě nejsem perfektní. Že jsem jenom člověk…jako vy)

8. Brát se příliš vážně (Často si nasazujeme masky, abychom se cítili bezpečně. Myslíme si, že odtažitost vzbuzuje respekt. Že profesionalita znamená chladnou odměřenost. Hlavně, abych to nepokazil…
Znáte nějakého skvělého řečníka? Takového, který vás dostane na kolena a kterému věříte každé slovo? Prozkoumejte, jak to dělá. Inspirujte se.)

9. Prezentovat příliš mnoho (Souvisí s bodem 4. Když máte deset minut, ať je to deset minut. Tečka.)

10. Spěchat (Je dobré, když má prezentace spád. Ale ať má publikum čas na reflexi a vy na nádech. Rychlé míhání slidů způsobuje mžitky. A také to, že pak nikdo nemá dotaz. Protože to prostě nikdo nepobral.)

A odkaz na článek tady: 10 Most Common Rookie Mistakes in Public Speaking.